Inici arrow Articles i noticies arrow Ciutat arrow El carrer dels arbres
 
   
Main Menu
Inici
Articles i noticies
Blog
Enllašos
Contactar
Cercar
News Feeds
FAQs
Galerias
Novetats
Trampa per ocells

Durant el mesos de Abril, i Maig, cada any es poden trobar a la borera de la diagonal a l'alçada del centre comercial Glories (Diagonal 210-218) molt ocells morts o ferits.

La causa son els vidres del edificis d'oficines que envolten el carrer.

 Aquest fet passa a molt edificis de la ciutat. 

 
 
El carrer dels arbres PDF Imprimir E-Mail
escrit per Xavier Yuste   
7/07/2009
Carrer Wellington (Barcelona)
Carrer Wellington (Barcelona)
El carrer Wellington de Barcelona, situat a tocar del parc de la Ciutadella. Sota la protecció del mur del parc Zoològic de Barcelona, conté una filera d'arbres de l'espècie Platanus x hispanica Mill. ex Münchh. [P. x hybrida Brot.] amb una característica singular dintre de tota la ciutat.
 
 

 Carrer Wellington

Efectivament, alguns dels plàtans del carrer Wellington s’enfilen lliures cap el cel de Barcelona, sense que les successives podes municipal hagi modificat el creixement dels seus troncs. Una cosa força inusual en els carrers de la ciutat.

La espècie que ens ocupa encara que no es considera autòctona, ha estat plantat i arriba a ser subespontani als boscs de ribera de la terra baixa de la muntanya mitjana. L’origen d’aquest arbre no és pas conegut d’una manera certa:

Hom suposa que és originat per hibridació de les espècies P. Occidentalis i P.orientalis, però alguns autors el consideren com una simple varietat cultivada de P. Orientalis.

Extret de la Flora dels Països Catalans Oriol de Bolòs i Josep Vigo Volum I Editorial Barcino.

 Carrer Wellington

L’home model·la la natura argumentant diversos motius, en el cas que ens ocupa (els arbres de la ciutat), trobem la següent referència en el document: PLA DE GESTIÓ DE L’ARBRAT VIARI DE BARCELONA (Parcs i Jardins de Barcelona, Institut Municipal) del Ajuntament de Barcelona (disponible en el següent link: http://www.bcn.es/parcsijardins/cat/publicacions/gestio_arbrat/gestio_arbrat.pdf):

L’activitat de poda es realitza durant tot l’any, i és amb diferència, l’activitat de manteniment a la que es destinen més recursos.En els darrers anys, les directrius i tendències respecte a la poda es refereixen als estudis i les teories que han sorgit sobre la biologia de l’arbre. Tot indica que els arbres ornamentals s’haurien de deixar créixer lliurement i podar només en cas estrictament necessari ( formació, neteja i aclarida). Els arbres viaris es poden per motius estètics,
fitosanitaris, de situació, de seguretat i per mantenir un desenvolupament correcte.
En tots els casos, s’ha d’actuar atenent les següents especificacions:

  • Respectar l’estructura de l’arbre

  • Respectar el ritme de l’arbre (poda gradual)

  • Respectar l’etapa de desenvolupament

  • Respectar les característiques de l’espècie

  • Respectar les reserves de l’arbre (intensitat i època de poda)

  • Respectar els sistemes de defensa de l’arbre

 Del present extracte, interpreto que els motius per la poda corresponent al text ressaltat amb negreta són:

1. ¿Què entenem per "Motius estètics"?, Ja trobem el primer motiu arbitrari i sota el qual es podria justificar qualsevol actuació municipal. Jo, personalment, prefereixo l’estètica dels troncs i branques dels plàtans del carrer Wellington que qualsevol dels plàtans del passeig de Sant Joan que han patit repetides podes que els hi han conferit en aquest arbres un aspecte estrany i antinatural: un tronc gruixut sostenidor d’un grapat de petits arbrets d’un 5 o 10 anys.

2. Fitosanitaris, en aquest cas potser una raó encertada quant en una part del tronc hi ha una determinada malaltia entenc que una poda selectiva pot fer millora la salut de l’arbre.

Image 

3. "De situació", un altre motiu per poder justificar qualsevol actuació, tota "situació" molesta per fer edificis, calçades, paviments, ... justificarà una actuació de poda. No hi ha rés ha argumentar en favor de la no actuació si afegim la situació com a motiu.

Podríem acceptar en carrers estrets, per evitar que els arbres entrin dintre de balcons i balconades.

4. "De seguretat", aquesta pot ser una raó encertada en certs casos, no obstant val a dir que en situació de vents forts són més freqüents i perilloses les caigudes de fragments de façanes i murs en mal estat que no pas la caiguda de branques (la prova la tenim en el darrer temporal de vent del Febrer del 2009). En aquest sentit, també conec el cas del Camping "Els Roures" situat a Sant Pau de Seguries, (al Ripollès) immers entre magnífics exemplars de Roure pènol, que tenen poc a veure amb els retallats plàtans del Passeig de Gràcia.

5. "Per mantenir un desenvolupament correcte", un altre motiu arbitrari sota el que també podem fer entrar qualsevol actuació.

Image 

NO deixa de ser paradoxal com el tràfec que genera un del motius que justifiquen les podes (seguretat viària), es al mateix temps un dels principals generadors de contaminació atmosfèrica i de la mala qualitat del aire de la ciutat.

Segurament hi ha molta pressió per part de veïns que veuen com tenen menys sol en els seus habitatges, o per queixes sobre les fulles caigudes. o senzillament queixes de veïns que pensen que tot creixement natural ha de ser controlat per la ma del home.

Així arribem a la qüestió el marge dret del carrer Wellington ha tingut com a veïns els animals del zoo, i aquest poc han pogut piular en cap sentit, i si ho haguessin pogut fer, de ben segur que hagués estat al revés haurien estat contentíssims.

Image 

Quant vaig a córrer passo per aquest carrer i sempre hem sorprèn.

Espero que els arbres d’aquest carrer es puguin mantenir en el seu estat actual i puguin seguir creixen lliures de les actuacions de poda en un "suposat" acte d’ordenació del creixement natural.

 

Francesc Xavier Yuste Medina
Llicenciat en Biologia (Especialitat botànica)
Enginyer Tècnic en Informàtica de Gestió

Modificat el ( 1/03/2011 )
 
Siguiente >
   
 
 
 
Copyright Infotmation overhere. | designed by CanaanDesign