Inici arrow Articles i noticies arrow Natura arrow Parc Natural de l'Alt Pirineu
 
   
Main Menu
Inici
Articles i noticies
Blog
Enllaços
Contactar
Cercar
News Feeds
FAQs
Galerias
Novetats
Trampa per ocells

Durant el mesos de Abril, i Maig, cada any es poden trobar a la borera de la diagonal a l'alçada del centre comercial Glories (Diagonal 210-218) molt ocells morts o ferits.

La causa son els vidres del edificis d'oficines que envolten el carrer.

 Aquest fet passa a molt edificis de la ciutat. 

 
 
Parc Natural de l'Alt Pirineu PDF Imprimir E-Mail
escrit per Xavier Yuste   
14/09/2008

Article en Català!

Primeres impressions sobre el Parc Natural de l'Alt Pirineu.

Agost 2004: 

Bosc de Cireres

Aquest estiu he tingut l’oportunitat de poder visitar una part del Nou Parc Natural de l'Alt Pirineu, i tot i que el parc forà creat l’any passat, val a dir que encara no es gaire popular, començant per la pròpia gent dels municipis afectats o propers. Per exemple, la mestressa del càmping d'Esterri d'Aneu ha on estàvem allotjats, desconeixia l’existència del parc, així ho varem descobrir al preguntar-li sobre l’oficina del parc, la seva sorpresa fora gran i va sortir de la situació amb un contundent "Aquí tot es natural". Aquest fet ja ens va posar alerta, donat que una persona al davant d’un establiment d’aquestes característiques, hauria d’estar assabentada de l’existència d’un parc Natural en el seu municipi (el més gran de Catalunya, per cert). 

La cosa no va quedar aquí, i quant el dia següent, anem a Llavorsí, descobrim que el suposat centre d’informació del parc, està en el 2º pis compartint edifici amb el Centre d’atenció Primària del poble. A la façana, un petit rètol que no varem veure al passar per davant el primer cop, informava sobre la seva existència. Fora necessari preguntar en el punt d’informació passat el pont a l’altre costat del riu, per coneixen la seva ubicació. El centre d’informació és petit, tant sols una taula gran, en el que sembla ser la sala d’actes, conté prospectes de poc contingut, i una senyora davant d’un ordinador en un altre sala annexa sembla molt sorpresa de veure’ns, la qual cosa sembla indicar que el nombre de visitants actuals ha de ser molt reduït.

Lògicament la major part dels establiments e institucions enfocats al turisme, potencien els "esports d’aventura", (ràfting), excursions en quads (que comença a tenir una presència important en aquestes valls), barranquisme ... i donen poca rellevància al públic interessat per els aspectes medi ambientals. Esperem que aquesta tendència vagi canviant!

 Pòrt dera Bonaigua, Pla de Beret, els 4 x4 ...

Una de les decepcions més que grans que pot tenir una persona que fa 25 anys que no ha passat per el port de la Bonaigua, és precisament passar per el port de la Bonaigua actualment.

Recordo quant amb 15 anys vaig travessar el port de la Bonaigua un més d’agost venint de Vielha, només hi havia el Refugi del port, prats alpins, cavalls, llagostes i capgrossos en els petits estanys que quedaven enclotats, tots aquests elements ens mostraven l’alta muntanya en tot el seu esplendor. Ni tant sols la carretera semblava preocupar a res del que allí hi vivia. 

Aquest any he pujat des de València d'Aneu, i el primer cop apareix a 2 Km de l’ermita de la Mare de Deu de les Ares, una infraestructura de telecadires apareix entre matolls de Neret i ginebró. Arribant dalt del port apareixen noves infraestructures, un nou bar/restaurant, pistes, i tot el que comporta i comportarà l’ampliació d’unes pistes d’esquí. 

El 'esqui produeix un impacte enorme a la muntanya, És lícit donar llum verda a la transformació d’un dels pocs paisatges sense transformar que tenim actualment? Jo crec que no. Vaquèira-Beret també ha patit un procés de transformació enorme, la solana de Salardú e Tredòs es plena de cases i segones residències que uns pocs gaudeixen durant uns pocs dies a l’any. Potser per ser el lloc escollit per molta gent considerada de certa importància en l’estat Espanyol, aquest tros de la vall d’Aran ha estat fet malbé sense cap mena de consideració. El pla de Beret presenta una superfície de ciment enorme per donar cabuda a tots el esquiadors ansiosos d’esquiar en el lloc escollit per les altes classes socials.Comparant aquest lloc amb fotografies de fa 30 anys, hom pren consciència del poder transformador del home, en favor del luxe, la comoditat i l’ambició d’uns pocs.

Camí de Montgarri, el despropòsit dels 4x4, els turismes i els seus efectes sobre la vegetació: La pista forestal millorada per un projecte del fons europeu, és apta per turismes, tot i que en un cartell es recomanat el ús de 4 x 4. La pista porta a Montgarri i segueix fins a Alos d'Isil, travessant per boscos d’avets centenaris de gran valor ecològic dintre del Parc Natural de l'Alt Pirineu.

Una velocitat molt moderada amb marxes curtes redueix la pols aixecada, suposo que aquesta conducció es contradiu amb les preses que, tot i estar de vacances, té la gent. Conclusió el 90% dels vehicles passaven per la pista aixecant una gran polseguera, així ho podeu veure a les fotografies.

Pols dels 4x4

Camí de Montgarri

Camí de Montgarri

Camí de Montgarri

Els efectes produïts, estan a la vista, ho podeu apreciar en una fulla propera a la pista, que varem mullar amb l’aigua de la cantimplora. Crec que una gestió responsable del patrimoni natural ha de posar fi a aquestes agressions produïdes de forma tant gratuïta.

Per un costat s’ha de educar sobre el valor del entorn natural, i per un altre, aplicar les accions necessàries per tal d’evitar aquests impactes, tancant la pista als vehicles, i deixant únicament el transit a peu.

Pots deixar la teva opinió en:  

També en l'opció "Contactar" en el menú principal.

Francesc Xavier Yuste i Medina
Llicenciat en Biologia (Especialitat botànica)
Enginyer Tècnic en Informàtica de Gestió

Modificat el ( 28/02/2011 )
 
< Anterior   Siguiente >
   
 
 
 
Copyright Infotmation overhere. | designed by CanaanDesign